PKN
Protestantse Gemeente Witmarsum
 
Tsjerkepaad 2023
09 okt 2023 Tsjerkepaad 2023
Terugblik op Tsjerkepaad 2023

Flora Visser, predikant van de Doopsgezinde Gemeente De Lytse Streek schrijft:
In de maanden juli en augustus was onze vermaning open voor bezoekers. Thema voor Tsjerkepaad was ‘kunst in de kerk’. We hadden veel kunst in de kerk. Bijna elke week iets anders: schilderijen, beelden, vogeltjes, gedichten, handwerken en muziek. Het was werkelijk prachtig. En alle kunstenaars kwamen uit Witmarsum of waren op de een of andere manier verbonden met Witmarsum. Het is bijzonder erachter te komen hoe creatief mensen zijn!
We werkten ook deze zomer samen met de Koepelkerk (tentoonstelling Menno Nu en muziek), het Schuilkerkje (tentoonstelling Pietie Buijs) en de Victoriuskerk (deel van Menno Nu en film De Pionier) in Pingjum. Dat is een goede samenwerking. Er borrelen ideeën en steeds weer verwijzen we bezoekers naar elkaar.

De mensen die binnenkwamen waren heel verschillend. Soms lopen mensen binnen en meteen er weer uit. Anderen komen omdat ze doopsgezind zijn en een praatje willen maken. Of omdat ze interesse hebben in onze gemeente. Hoe vaak ik wel niet de vraag heb moeten beantwoorden of er nog wordt gevierd in de vermaning…. En er waren natuurlijk ook mensen die geïnteresseerd waren in de tentoonstellingen. Al met al een leuke mix en veel leuke gesprekken, soms tot ver na vijf uur.
Publiciteit was er via de website van Tsjerkepaad, onze eigen site en via Facebook. Het blijft lastig een groot publiek te bereiken. Toch, de vlag uit en de deur open zijn al heel uitnodigend. We kunnen terugkijken op een mooie zomer!
De organisatie en de vrijwilligers van de Koepelkerk kunnen deze woorden van harte beamen. Ook in de Koepelkerk was Tsjerkepaad een succes. In de maand september bleef de kerk nog open vanwege de Landschapstriënnale in het Waddengebied. Ook deze maand kwamen er nog steeds bezoekers.

Over de gehele Tsjerkepaadperiode zijn er goed 400 bezoekers geweest. Een mooi aantal, vooral op 9 september (Open Monumentendag) was het druk met bijna 100 bezoekers. Veel mensen komen af op de expositie over Menno Simons.
Dit was goed te merken op de zaterdag na het artikel hierover in de LC. Er kwamen toen 52 bezoekers. Voor het toren beklimmen is nog steeds veel belangstelling. Ook het aantal groepsbezoeken uit binnen- en buitenland blijft gestaag toenemen. We vinden het fijn om onze kerken en de expositie aan de bezoekers te kunnen laten zien en te kunnen vertellen over onze historie. We hopen dat steeds meer bewoners van onze dorpen zich hierbij betrokken gaan voelen of zoals het in het projectplan voor Het GoudenLand Festival stond omschreven:

 “Wat het Gouden Land in het verleden zo bijzonder maakte qua cultuur, bodem, waterhuishouding en landbouw wordt de leidraad voor de toekomst. Het streven is om voor onze kinderen en kleinkinderen een leefbare omgeving te creëren. Met genoeg leefruimte, eten, drinken en energie voor allen, inclusief flora en fauna. Ons motto vrij naar Menno Simons:
“Neem niet meer van het land dan je nodig hebt”
Alle Gouden Land projecten worden bedacht, gedragen en uitgevoerd door de lokale bewoners met waar nodig een beetje hulp van buitenaf. In het jaarlijkse Gouden Land Festival brengen we afgeronde en nieuwe projecten onder de aandacht”.
Namens de werkgroep Tsjerkepaad


 
terug
 
 
 

Eredienst Trijeris Ien
datum en tijdstip 21-04-2024 om 11.00 De Hoekstien
meer details

Eredienst Trijeris Ien
datum en tijdstip 28-04-2024 om 09.30 Koepelkerk
meer details

 
Gemeenteavond

Maandag 22 april houden we onze jaarlijkse gemeenteavond. Aanvang 19.45 uur.
 
 
   
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.