PKN
Protestantse Gemeente Witmarsum
 
Goudenland festival

Goudenland festival
Gouden Land Festival Concert op zaterdag 10 september 2022

Op zaterdag 10 september 2022 vindt het eerste Goudenland festival concert plaats. Het concert is in de Koepelkerk te Witmarsum van 17.00 – 18.00 uur. De entree bedraag € 5,00 p.p. Kinderen tot 16 jaar hebben gratis toegang. Het belooft een mooi en indrukwekkend concert te worden, verzorgd door een professionele muzikant en amateur musici uit eigen dorp. We hopen dat er veel mensen komen genieten van mooie en vooral afwisselende muziek.

Het thema van het concert is “Oekraïne”. Om deze reden is de bekende Oekraïense accordeonist Oleg Lysenko gevraagd om voor ons op te treden. Verder is gedacht aan kapstokken als Menno Simons ( pacifist) met volgers tot in de Oekraïne, die van daaruit richting de Amerika`s en Canada togen. Vrede-oorlog-vervolging-hoop en liefde zijn een paar van de steekwoorden die zijn gebruikt bij de samenstelling van het programma.
 
Oleg is klassiek accordeonist en speelt klassiek accordeon, bayan en bandoneon. Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) volgde zijn opleiding aan het muziekcollege van Poltava, waarna hij een beurs won voor de vermaarde Tchaikovsky Nationale Muziek Academie in Kiev. Na zijn afstuderen in 1999 bracht Oleg zijn eerste CD ‘Awakening’ uit en zette hij zijn studie in Nederland voort aan de Messiaen Academie. Vervolgens specialiseerde hij zich in Argentijnse tango op bayan en bandoneon aan het Rotterdamse Conservatorium. In de categorie Ensemble won hij met medestudenten de derde prijs op de Internationale Accordeoncompetitie in Castelfidardo, Italië. Twee jaar later won hij in Nederland als solist de eerste prijs op de Nationale Accordeoncompetitie met zijn vertolking van Victor Vlasovs ‘Vijf gezichten op het land van de Goelag archipel’. Dit stuk gaat Oleg in Witmarsum ook spelen.

Victor Vlasov (1936-) leeft en werkt in Odessa (Oekraïne) als componist, uitvoerend musicus en docent aan het conservatorium. Het idee en de uitwerking van de suite “Vijf gezichten op het land van de Goelag Archipel” zijn zeer opmerkelijk. Vlasov heeft de inhoud van het boek “De Goelag Archipel” van de schrijver Solzjenitsyn (1918-), politiek gevangene tijdens het regime van Stalin in de jaren 40 en 50, om weten te zetten in de taal van de muziek. Dit is de eerste keer dat er voor een knoppenaccordeon (bayan) een werk is geschreven gebaseerd op sociaal-politieke gebeurtenissen in de voormalige Sovjet-Unie. In dit werk wordt een breed spectrum aan emoties uitgedrukt: wreedheid en wanhoop, uitzichtloosheid en hoop, haat ten opzichte van de onmenselijke kampbewaarders en het geloof in het humane in de mens. Het stuk bestaat uit vijf delen en bij de 5 delen worden beelden vertoond via de beamer en een projectiescherm. Ook op het programma staat de Sneeuwstorm van Georgi Sviridov.

Muziekvereniging Nij Libben zal enkele stukken samen met Oleg Lysenko spelen, te weten de tango’s La Cumparsita, Adios Nonino en Prayer for Oekraïne.  Ook speelt Nij Libben enkele eigen stukken en het Oekraïense volkslied.

Behalve van Oleg Lysenko en Nij Libben kunt u ook nog genieten van een klein koortje, bestaande uit Lian de Jong, Tjittie Koopmans, Geertje Reijenga, Gerrit Tol en Esther Metzlar. Zij brengen mooie liederen over vrede, hoop en liefde. De bedoeling is dat de bezoekers ook een paar liederen mee kunnen zingen.

Het Gouden Land Festival concert (een hele mond vol) is bedoeld als een eerste opening van een groter jaarlijks terugkerend laagdrempelig Gouden Land Festival met ieder jaar een ander thema in één van de 5 dorpen ( Arum-Kimswerd-Pingjum-Witmarsum en Zurich) van het Goudenland als middelpunt. Het is de bedoeling amateur musici en kunstenaars in verbinding met hun professionele evenknieën te laten samenwerken en gezamenlijk met een presentatie te komen die één grote kruisbestuiving van kunnen, passie en gedeeld genoegen voortbrengt.
Zet de datum van 10 september 2022 alvast in de agenda en kom genieten van dit unieke concert. In het stukje over Open Monumentendag en de streekmarkt vindt u meer informatie over de actie van de verkoop van soep en broodjes, voorafgaand aan het concert. De opbrengst van deze actie is bedoeld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de regio. Kortom op 10 september a.s. is in “ons Gouden Land” van alles te doen en te beleven. Laten we er samen een mooie dag van maken en als het even kan een jaarlijkse terugkerend evenement.

Stichting Gouden Land en de organisatie van Tsjerkepaad en Streekmarkt


 
terug
 
 
 

Eredienst Trijeris Ien
datum en tijdstip 21-08-2022 om 09.30 Zurich
meer details

Eredienst Trijeris Ien
datum en tijdstip 28-08-2022 om 09:30 uur De Hoekstien
meer details

Eredienst Trijeris Ien
datum en tijdstip 04-09-2022 om 11.00 uur De Hoekstien
meer details

 
Bach in Longerhouw

meer
 
De moderne tijd

meer
 
Goudenland festival

meer
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.