PKN
Protestantse Gemeente Witmarsum
 
Kerkenpad en Stichting Organum Frisicum

Kerkenpad en Stichting Organum Frisicum

Aan de gemeenteleden van Trijeris Ien

We kregen een nieuwsbrief van de Stichting Organum Frisicum. Even een paar punten hieruit.
In plaats van de gebruikelijke voorjaarsexcursie is er dit jaar een online “excursie”. 
Peter van der Zwaag en Jochem Schuurman zijn bij de kerken langs geweest voor opnames en u kunt vanaf 10 april via de website van Organum Frisicum of via YouTube meekijken en luisteren. 


Zij starten in Cornwerd, waar in de Bonifatiuskerk een tweeklaviers orgel met aangehangen pedaal gebouwd werd door L. van Dam & Zn in 1864. Het orgel werd twee jaar geleden grondig gerestaureerd door Bakker & Timmenga en klinkt weer als vanouds. Daarna brengen zij een bezoek aan de kerk van Longerhouw.


Ook hier bouwde L. van Dam een tweeklaviers orgel met aangehangen pedaal, vier jaar na Cornwerd. Dit orgel werd twee jaar geleden eveneens geheel gerestaureerd door Bakker & Timmenga. De witte orgelkas kreeg met deze restauratie haar oorspronkelijke kleuren weer terug: mahonie, groen en goud. Vervolgens bezoeken zij Schettens, het tweelingdorp van Longerhouw, waar het orgel van de firma Petrus van Oeckelen & Zonen bespeeld wordt. Het tweeklaviers orgel met pedaal werd gebouwd in 1891 en in "Vijf eeuwen Friese orgelbouw" noemt Jan Jongepier dit een orgel waarvan het klankkarakter veel respect afdwingt.


De excursie wordt afgesloten met een bezoek aan Witmarsum. Hier, in de Koepelkerk, staat wederom een orgel van L. van Dam & Zn; dit orgel stamt echter al uit 1855. Opvallend in de dispositie zijn de twee 16 voetsregisters op het hoofdwerk, een Prestant en een Basson.De organisatie geeft aan dat een financiële bijdrage, ter compensatie van de kosten voor het produceren van deze video, en om in de nabije toekomst meer van dergelijke beeldopnames te kunnen publiceren, welkom is. U kunt dit overmaken naar rekeningnummer NL64 INGB 0002 3777 93 van de Stichting Organum Frisicum o.v.v. bijdrage voorjaarsexcursie, postcode en huisnummer. Alvast onze hartelijke dank daarvoor.


Organum Frisicum hoopt dat de kerkdeuren deze zomer weer open kunnen. Amateur-organisten kunnen zich opgeven om diverse kerkorgels de bespelen op diverse zaterdagen tijdens Tsjerkepaad.

We zullen het orgel in de Koepelkerk in Witmarsum beschikbaar stellen op:

10 juli, 24 juli, 7 augustus en 21 augustus, telkens van 15.30 – 16.00 uur.


 
terug
 
 
 

Eredienst Trijjeris Ien
datum en tijdstip 23-05-2021 om 09:30 uur De Hoekstien
meer details

Eredienst Trijjeris Ien
datum en tijdstip 30-05-2021 om 09:30 uur Koepelkerk
meer details

Eredienst Trijjeris Ien
datum en tijdstip 06-06-2021 om 11.00 uur De Hoekstien
meer details

 
Kerkenpad en Stichting Organum Frisicum

meer
 
NIET ALLEEN

Steeds meer mensen worden getroffen door de gevolgen van het coronavirus (COVID-19). Door de verspreiding van het virus komen veel initiatieven los bij lokale kerken en (christelijke) maatschappelijke organisaties.

De komende tijd zullen veel mensen onze hulp nodig hebben.

Met #Nietalleen verbinden we de talloze lokale hulpinitiatieven aan hulpvragers en aan elkaar. De hulpvraag en het hulpaanbod wordt door één van de samenwerkende organisaties opgepakt en doorgestuurd naar een organisatie bij jou in de buurt. Zo helpen we elkaar in deze bijzondere tijd, want je bent #Nietalleen.

Lees www.nietalleen.nl

 
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.