PKN
Protestantse Gemeente Witmarsum
 

zaterdag 18 juni 2022

BACH! In de Koepelkerk te Witmarsum

Locatie: 
 Koepelkerk
Tijdstip: 
 20.00 uur  - 22.00 uur

BACH! In de Koepelkerk te Witmarsum op 18 juni 2022

Eindelijk weer een orgelconcert in de Koepelkerk te Witmarsum op zaterdag 18 juni 2022 om 20.00 uur. De uitvoerende musici zijn Simon Bouma, orgel en Judith Oost, cello.

Het duo werkt sinds 2018 samen en heeft als doel om de zeldzame combinatie van cello en orgel extra onder de aandacht te brengen. Het orgel, met zijn veelzijdigheid en grote rijkdom aan klankkleuren, biedt in samenklank met de cello, als vertellend melodie-instrument, oneindig veel mogelijkheden om ontroerende, fantasierijke en humoristische muzikale verhalen te laten ontstaan.

‘BACH!’ is een ontmoeting tussen twee instrumenten waarvoor Bach’s composities van onschatbare waarde zijn: de cello en het orgel.
De beide instrumenten gaan in het concert met elkaar in dialoog en vertellen samen een muzikaal verhaal, waarin de wereldlijke en geestelijke muziek van Johann Sebastian Bach naast elkaar klinkt.
Er worden orgelkoralen gespeeld in een bewerking voor cello en orgel, delen uit de sonates voor gamba en klavichord (op cello en orgel), delen uit de solosuites voor cello en preludes en fuga’s voor orgel solo, waaronder de indrukwekkende prelude en fuga in Es groot uit de ‘Duitse Orgelmis’ van Bach.

Het verhaal dat vanuit deze werken ontstaat, laat de mens horen in al zijn kwetsbaarheid, met de, voor iedere luisteraar herkenbare, vragen en gemoedstoestanden en het zoeken naar licht in het alledaagse aardse bestaan. Daartegenover staan grote, nauwelijks te bevatten begrippen, zoals de dood, de eeuwigheid en de heilige drie-eenheid. Bach wist ze in zijn orgelcomposities te verklanken en dichter bij ons voorstellingsvermogen te brengen.

‘BACH!’ is vanuit nieuwsgierigheid ontstaan. Organist Simon Bouma en celliste/theatermaakster Judith Oost zien er naar uit om de ontdekkingen die zij deden, met de luisteraars te delen!

Sinds 2020 spelen Simon en Judith concerten in de reeks ‘Reis met de Caprice’ (rond leven en werk van organist, musicoloog en componist Gert Oost). In de komende periode blijven zowel ‘Reis met de Caprice’ als ‘BACH!’ op het programma staan.

Omdat Simon en Judith de Koepelkerk beschouwen als hun ‘thuisbasis’ en hun concerten voorbereiden op het prachtige van Dam-orgel in deze kerk vindt de première van ‘BACH!’ plaats op zaterdag 18 juni 2022 om 20.00 uur in


 

terug
 


 
 

Eredienst Trijeris Ien
datum en tijdstip 10-07-2022 om 09.30 uur Koepelkerk
meer details

Eredienst Trijeris Ien
datum en tijdstip 17-07-2022 om 09:30 uur De Hoekstien
meer details

Eredienst Trijeris Ien
datum en tijdstip 24-07-2022 om 09.30 victoriuskerk Pingjum
meer details

 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.